NOVICA
Dr. Vladimir Prebilič tudi uradno vložil kandidaturo
20 Sep, 2022

Ljubljana, 20. 9. 2022 – Dr. Vladimir Prebilič je danes ob 10. uri na Državno volilno komisijo tudi uradno vložil kandidaturo za predsednika republike. Prebilič je kandidaturo vložil ob podpori volivk in volivcev in VESNE – zelene stranke. Ob tem je poudaril, da želi presegati tradicionalne delitve in na prvo mesto postaviti ljudi, ne pa tradicionalnih političnih ali drugih elit. Kot ključne točke svojega programa izpostavlja skrb za okolje, mlade ter ohranitev stabilnih sistemov javnih storitev, ki bodo, ob nujni decentralizaciji, dostopne vsem državljanom.

V svojem programu daje Prebilič na prvo mesto ljudi in iz tega izhajajo glavni poudarki programa: okolje, mladi in sistem javnih storitev.

Nujno je, da generacijam mladih omogočimo dobre pogoje za življenje in ustrezno naslavljanje trajnostnega razvoja je edina pot do tja. Teme trajnostnega razvoja smo prepoznali kot tiste, ki jih je treba naslavljati in kjer lahko predsednik države igra ključno vlogo pri umeščanju te problematike na aktualno politično agendo. Slovenija potrebuje predsednika, ki bo prešel od besed k dejanjem, kajti edina prihodnost, ki je sploh možna, je zelena. V ta namen želi kandidat, v kolikor bo izvoljen, imenovati svetovalca za podnebne spremembe, v kabinetu predsednika, prav tako pa usmeriti v trajnostno ravnanje tudi urad predsednika republike.

Tudi mladi visoko med prioritete umeščajo trajnost, kot aktualna področja pa je treba na področju mladih nasloviti še stanovanjsko politiko, prehod iz izobraževanja ter duševno zdravje mladih. Prebilič si želi v kabinetu predsednika tudi svetovalca za mladinska vprašanja. Preko tega bo mladinska problematika stalno na politični agendi in bomo “slaba vest” vsakokratni oblasti, ki bi želela obiti obljubljene rešitve za mlade. 

Imamo hitro starajočo-se družbo in prihajamo v nesorazmerje v družbi, kjer pa potrebe enih in drugih niso vedno komplementarne. To nesorazmerje lahko deloma ublažimo s tem, da mlade prej opolnomočimo za aktivno politično participacijo. Mladim je treba odpreti vrata v soodločanje in soupravljanje države. Mladi so informirani: imajo veliko večji dostop do informacij, kot katerakoli generacija doslej. Mladi lahko in želijo prevzemati odgovornost: to jim moramo omogočiti. Mladi so aktivni: vedno so bili tisti, ki so spreminjali družbo.

Tretje področje, ki ga želi Prebilič nasloviti v kampanji, pa je trden in stabilen ter decentraliziran sistem javnih storitev, ki bodo dostopne vsem državljanom. Ključni sistemi in infrastruktura morajo ostati javni, pri čemer je lahko država dober gospodar, če na vodilna mesta imenuje strokoven, ne pa “politično pripaden” kader. Javni sistemi morajo biti dostopni vsem državljanom, opuščanje tega načela vodi v družbo dveh hitrosti, kar danes ponekod (na periferiji) že občutimo.

Ostale novice

Volitve 2022

Volitve 2022

V nedeljo, 23. oktobra 2022, bodo v Sloveniji potekale volitve predsednice oz. predsednika republike.Predčasno glasovanje bo mogoče 18., 19. in 20. oktobra. Vse pomembe informacije najdete TUKAJ. Vesel bom vsake podpore!

Skip to content