NOVICA
Prebilič ponovno v 1. razred
2 Sep, 2022

Kočevje, 1. 9. 2022 – Predsedniški kandidat Vladimir Prebilič, trenutno župan občine Kočevje, je na 1. šolski dan skozi vrata v svet znanja pospremil kočevske prvošolke in prvošolce. Da Prebilič kot župan in tudi predsedniški kandidat otrokom, mladim in družinam namenja posebno skrb, dokazujejo tudi številni uspešni ukrepi, s katerimi trenutno na občinski ravni naslavlja te skupine. “Če je volja, je tudi pot” ob uspešnih projektih pravi Prebilič in dodaja: “Ni razloga, da temu zgledu ne bi sledili povsod po državi.”

V 12 letih na čelu občine Kočevje je Prebilič s svojo ekipo implementiral številne pobude, ki naslavljajo mlade družine in ki so v številnih – tako velikih kot manjših – občinah še vedno izziv. Prebilič to, bolj kot pomanjkanju financ, pripisuje pomanjkanju volje in posluha za potrebe mladih in mladih družin.

V Kočevju, ki se ponaša tudi z nazivom “Mladim prijazna občina”, imajo tako vsi otroci zagotovljeno mesto v vrtcu; za vse šolarje je v celoti brezplačno posrbljeno za varstvo tudi med šolskimi počitnicami – v ostalih krajih se starši soočajo z organizacijskimi in finančnimi težavami pri zagotavljanju poletnega varstva (pri komercialnih ponudnikih). Dijakom, ki se vpišejo na Gimnazijo in srednjo šolo Kočevje, občina podeli tudi štipendijo, kot spodbudo za razvoj izobraževanja v domačem kraju. Mladim družinam je pri reševanju prvega stanovanjskega problema v pomoč ukrep oprostitve plačila komunalnih prispevkov oz. refundacija tega (na podlagi prijave na razpis).

Vse šole so bile nedavno prenovljene, čez 14 dni pa Prebilič napoveduje tudi otvoritev novega vrtca, ki je načrtovan v lesni izvedbi in tako odlično umeščen v okolje; gre za največji tovrsten projekt pri nas. Da spodbuja trajnost in povezovanje v lokalnem okolju dokazuje tudi s tem, da občinski vrtci in šole ponujajo prehrano lokalnih pridelovalcev, s čimer se spodbuja lokalna samooskrba ter zdrave prehranjevalne navade otrok in mladih.

In kaj je Prebilič otrokom, staršem ter učiteljem zaželel ob prvem šolskem dnevu:

Vprašali so očeta algebre, Al-Kavarzimija,, kaj je človek, on pa je odgovoril: ‘Če je človek pošten in moralen, torej = 1. Če je šarmanten, mu dodamo eno ničlo, torej = 10. Če je bogat, mu dodamo še eno ničlo, torej = 100. Če je plemenitega rodu, mu dodamo še eno ničlo, torej  = 1000. Če vrednost morale (število 1) pri tem človeku izgine, so ostale samo ničle, ki so brez vrednosti.’ Poleg podajanja znanja, naj bo šola predvsem okolje, ki krepi povezovanje, prijateljstvo in medsebojno pomoč; tako otrok, družin in učiteljev.”
Prebilič se je ob začetku šolskega leta sestal tudi s predsednikom združenja ravnateljev, Gregorjem Pečanom, s katerim sta se pogovarjala o sistemskih izzivih, ki pestijo šolstvo. To so trenutno predvsem kadrovski primanjkljaj in oslabljen ugled učiteljskega poklica, manko sredstev in dolgoročne vizije za strateški razvoj izobraževanja ter nujnost vpeljave okoljskih vsebin v kurikulum. Celotno sporočilo o sestanku si lahko ogledate tukaj: https://prebilic.si/prebilic-in-pecan-soglasna-uciteljskemu-poklicu-je-treba-povrniti-ugled-solstvu-pa-ustrezno-financiranje-ter-dolgorocno-vizijo/

Ostale novice

Volitve 2022

Volitve 2022

V nedeljo, 23. oktobra 2022, bodo v Sloveniji potekale volitve predsednice oz. predsednika republike.Predčasno glasovanje bo mogoče 18., 19. in 20. oktobra. Vse pomembe informacije najdete TUKAJ. Vesel bom vsake podpore!

Skip to content