NOVICA
Sistemsko onemogočanje aktivne participacije državljanov, predvsem na periferiji
26 Avg, 2022

Ljubljana, 26. 8. 2022 – V prvem tednu zbiranja podpisov podpore je predsedniški kandidat Vladimir Prebilič obiskal več slovenskih krajev, kjer je se je srečal s podporniki in župani. Ti so opozorili na nedostopnost storitev državne uprave na periferiji in posledično sistemsko onemogočanje aktivne participacije državljanov pri soodločanju, kar se kaže tudi ob akciji zbiranja podpisov podpore. Podpise je namreč možno overjati na upravnih enotah in krajevnih uradih. Mreža teh je že tako slaba in dostopnost do upravnih storitev je marsikomu otežena, letos pa se je izkazalo, da imajo krajevni uradi tudi nekoliko nenavadno dolge počitnice, kar prebivalcem izven večjih središč otežkoča dostop do storitev.

Krajevni uradi so namreč zaprti, ponekod tudi več mesecev ali celo dlje, nekaj tudi za nedoločeno obdobje oz. do preklica, s čimer so njihove storitve težje dostopne velikemu številu prebivalcev, ki živjo izven urbanih okolij oz. večjih središč. Obisk upravne enote je tako za marsikoga izziv in tudi strošek, saj se mora odpeljati na oddaljeno lokacijo, s čimer postajajo storitve težje dostopne za državljanke in državljane s težjim socialnim položajem ali različnimi oviranostmi.

V kontekstu zbiranja podpisov podpore je tak sistem seveda voda na mlin stankarskim kandidatom ter tistim, ki nagovarjajo starejše volivce (delovno aktivni se namreč težko v času uradnih ur UE peljejo v oddaljen kraj za oddajo podpisa). Če želimo politiko približati ljudem, kar je tudi eno od osrednjih izhodišč kampanje Vladimirja Prebiliča, jim mora biti država, tudi skozi naloge državne uprave, blizu. Tukaj še posebej izpostavljamo mlade, ki si želijo sodobne in odprte državne uprave, prav tako pa jih je treba k aktivni participaciji tudi intenzivneje spodbujati, ne pa postavljati vedno nove ovire.

V luči prehoda na digitalizirane storitve bi si želeli tudi razmisleka o možnosti elektronske oddaje podpisov, s čimer bi procese soodločanja približali državljanom.

Ostale novice

Volitve 2022

Volitve 2022

V nedeljo, 23. oktobra 2022, bodo v Sloveniji potekale volitve predsednice oz. predsednika republike.Predčasno glasovanje bo mogoče 18., 19. in 20. oktobra. Vse pomembe informacije najdete TUKAJ. Vesel bom vsake podpore!

Skip to content